Silversmide

lilvepung

Smideskonsten är känd sedan år 4000 f.Kr. I Norden räknar man med att guld och silverföremål börjar tillverkas i större skala vid 400-500-talet e.Kr. Det är främst dräkt- smycken, hals och armringar man funnit. Guld och silversmederna fick ett nytt arbetsområde i och med kristendomens genombrott. Så småningom skapades helgonskrin ,bokomslag och altare. Först tillverkades de i klostren. Senare under medeltiden kom hantverkets organisation i olika skrån igång. Med ordet skrå menades från början själva den handling som berörde hantverks korporationen .

I Sverige började man bryta silver i Sala gruva på 1500-talet. Idag kommer det mesta silvret från Mexiko, USA och Canada. Det har länge varit populärt med silversmide som hobby. De flesta studieförbund har kurser i silversmide.

Med ganska få verktyg kan man från början åstadkomma en hel del. Silver är inte så oöverkomligt dyrt som många tror. Börjar man med att göra smycken kostar det inte så många kronor. Silver för konsthantverk indelas i finsilver, sterlingsilver och verksilver. Rent silver (finsilver) är en tämligen mjuk metall varför man brukar legera den med koppar. Ju mera koppar som blandas i desto mer svårarbetad blir metallen. Silverhalten anges i tusendelar.

Smycken och andra mindre föremål tillverkas idag nästan uteslutande av sterlingsilver. Verksilver används när man är i behov av större hållfasthet tex. matbestick. Jag har gott kurs i silversmide i många år i Folkuniversitets regi. En  fantastiskt  spännande tid. Att sedan lyckats skapa ett smycke på egen hand är helt underbart.

Ett litet urval av silveralster jag tillverkat.

 

 

 Vill du läsa mer gå då vidare till:  Handbok i silversmide där du kan få lite viktiga grundkunskaper i silversmide.

 

 HEM

Annonser

Tack för din kommentar och kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s