Biodags igen…..

Balladen om Marie Krøyer

Idag blev det bio igen! Min granne hade fått två biobiljetter och hon var så gullig och bjöd mig med att se filmen ”Balladen om Marie Kröyer.”Regissör Billy August.

Marie Krøyer  spelas av den danska skådespelerskan Birgitte Hjort Sørensen. som i rollen som Marie Krøyer spelades riktigt bra. Kan med gott hjärta rekommendera filmen.

Filmen tar sin början då P.S. Krøyers manodepressivitet tilltar och drömmen om ett gemensamt konstnärsliv slocknar. Maries frustration växer och hon känner att hon inte räcker till som vare sig hustru, mamma eller konstnär. För att samla kraft reser hon tillsammans med dottern Vibeke till Marstrand där hon möter den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Hon förälskar sig huvudlöst och de inleder ett stormigt och passionerat förhållande. Marie fattar det svåra beslutet att lämna sin sjuke man i Skagen för ett nytt liv i Sverige trots allt hon riskerar att förlora – inte minst dottern Vibeke.

Filmen bygger på Anastassia Arnolds roman ”Balladen om Marie”.

Lite fakta;-   Marie Krøyer född Triepcke 11 juni 1867 i Köpenhamn, död 25 maj 1940 iStockholm. Under åren 1889–1905 gift med konstnären Peder Severin Krøyer. Hon slutade måla omkring 1910 och kom att uppmärksammas som konstnär efter sin död.  Hennes och Hugo Alfvéns gemensamma hem i Tällberg i Dalarna har blivit ett välbesökt museum.Hon fick 1905 dottern Margita Alfvén med den svenske tonsättaren Hugo Alfvén, som hon 1912 gifte sig med. Äktenskapet upplöstes 1936 efter en mångårig rättsprocess. Paret var bosatt i Uppsala och i Dalarna. Marie Krøyer hade även dottern Vibeke Krøyer (1895–1985) från sitt första äktenskap.

Kram och önskar en fin helg!
Sylvia

3 thoughts on “Biodags igen…..

 1. Hej, Sylvia!
  Har hört talas om denna filmen och historien på TV och den verkar mycket intressant.
  Förstår att det var en upplevelse att se filmen på vita duken i storformat!
  Var just på väg att stänga butiken , för Doobidoo väntar… 🙂
  Vi hörs och Trevlig helg!
  Kramen, Agneta

  • Vi var på Victoria biografen på Söder där de nyligen har renoverat. Härliga fåtöljer och bra med plats för benen så vi njöt i full drag av bara de 🙂 En riktigt bra film med underbart vacker grafik, Kändes nästan som vi var i Skagen med dess, som det sägs vackra ljus. En riktigt fin eftermiddag.
   Kramen Sylvia

Tack för din kommentar och kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s