Nackastatyn

Statyn av Nacka Skoglund “Vi ses i målet”  som rest till Nackas minne i hörnet av Brännerigatan – Katarina Bangata och där han också växte upp har kommit blåsväder.      Konstnär Olle Adrin.

Den här bilden har jag tagit för något år sedan.

IMGP0381

 

Nacka Skoglund är felaktigt hedrad för OS-guldet 1948” stod att läsa i lokalposten.

En observant Södermalms-bo i 80års-ålder som var med på den tiden, stod en dag och väntade på en vän vid sidan av Katarina- Bangata och under tiden så läste han all ingraverad information på Nacka-statyn om hans fotbollskarriär och reagerade över att  OS-guldet 1948 angavs som en del av Nackas meriter.

Nacka var ju bara 19 år på den tiden och han debuterade i landslaget först 1950. Dessa  felaktigheterna har ingen reagerat över och statyn har stått där sedan 1986.

Nu har det blivit stort rabalder här på Södermalm över detta. Ska ingraveringen bort eller vara kvar. Var det  ett misstag eller ett medvetet grepp. Och får man göra åverkan i efterhand på ett konstverk? Konstnärer tar sig  konstnärliga friheter ibland och konstnären Olle Adrin finns inte i livet längre. Nu vill kulturborgarrådet att Stadsmuseet reder ut saken. Fortsättning följer…….

2307Inte mycket på TV i kväll som lockar men ska se Debatt kl. 22.00. Ska nog bläddrar lite i italienska parlören en stund.

Ha det gott  /Kram

Annonser

5 thoughts on “Nackastatyn

 1. Tänk så det kan bli….lite roligt tycker jag det är när någon läser ordentligt och reagerar. För visst slöläser vi ibland, vi har säkert för bråttom 🙂
  Önskar dig en trevlig helg!
  Kram Annkila

 2. God kväll, Sylvia!
  Det är väl inget att tjafsa om, bara till att stryka den raden om OS så är saken ur världen. Åverkan på själva konstverket blir det ju inte utan bara ändrad info. Märkligt att ingen reagerat eller kollat att allt var rätt innan dom reste statyn! Ja ja, har dom inget jobb så skaffar dom sig 😉
  Kul i alla fall att bollarna får vara kvar för det får dom inte här inte 😦
  Gunnar Gren (IFK Göteborg) som däremot var med i Guld-OS -48, står staty utanför Gamla Ullevi med boll, men den stjäl folk 😦
  ”Den försvann” i början på juni i år i samband med att några välte hela statyn under natten 😦
  Nu i augusti har han återtagit sin plats med en ny boll . Rabalder blev det här med och helgerån var ett av många ord fr. folket.
  Det var väl bl.a. OS-guldet -48 som gjorde den s.k. GreNoLi-kedjan känd? Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nisse Liedholm? Alla blev ju hjältar i Italien liksom Nacka Skoglund sedemera blev. Gunnar Gren kallades för ”Il professore” i Italien och när han dog 1991 så gjordes ett reportage som jag såg på TV och många italienare intervjuvades och visst kom dom ihåg Il professore….:-)

  Så det är väl rackarns att välta statyn och sno bollen….har ungdomarna inget annat för sig? Känns som gravplundrning på något sätt.
  Ur led är tiden!
  Nattiskram, Agneta

  • Jo, du det kommer säkert att bli många turer om Nackastatyn var så säker på det. Nu har det inte varit någon åverkan på den här statyn ännu och det är glädjande. Visst, det förstörs och själs konst för åtskilliga miljoner kronor varje år.
   Tänk att det ska vara så svårt att låta konstverk och statyer få vara ifred från dessa illvillingar. Man förundrar sig över hur de är skapta för att göra något så skändande.
   . / Kram och ha en fin helg!

Tack för din kommentar och kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s