Ingen vår i sikte….

gruebel I går kväll lyssnade jag på uppdrag granskning  där de tog upp Nanoteknik ett riktigt intressant men samtidigt ett skrämmande ämne. Ett av de mest lovande användningsområdena finns inom medicinen där man kan styra till exempel cellgifter så att de enbart ger sig på området som ska behandlas.
Nanotekniken kan säkert vara bra till mycket men blandar vi in det i sådant vi smörjer på kroppen och i våra kläder blir man tveksam. Ska vi sedan använda det i matförpackningar för att matens hållbarhet ska bli längre börjar man bli ännu mer tveksam. Små, små partiklar som kan tränga sig in i våra porer och ställa till med oreda i våra kroppar. Det låter inte alls roligt.
  
En del forskare är tveksamma, men industrin gnuggar väl händer och ser säkert ett sätt att tjäna stora pengar.  Nu ska jag kolla mina schampon och hudsalvor om de innehåller titandioxid. De kommer att försvinna snarast ur badrumsskåpet.

IMGP0483

IMGP0484
IMGP0486IMGP0487

218[3] Soliga vinterdagar har vi här och snövallarna har svårt för att
minska i omfång. Ingen vår i sikte !    
Kram Sylvia

Annonser

7 thoughts on “Ingen vår i sikte….

 1. Hej, Sylvia!
  Vilka fina foton du tagit! Klara och skarpa. Din kamera är ju kanonbra!
  Kyrkan är väl den du brukar fota?
  Har tappat bort namnet, men den ser i alla fall bekant ut, alltid något 🙂

  Ja du, vem har inte kollat i badrumsskåpet 😉 Om något innehåller nanopartiklar så står det ju inte på förpackningen och DET är oroande. Men att det finns Titandioxid solkrämer för bäbisar/småbarn…URK! Hur ska det gå för den kommande generationen? Apotekets egna produkter var ju fulla av gifter.

  Blev så full i skratt när ”fina” damen i ” fina butiken” hällde vatten på kostymen och det rann av den, ”som vatten på en gås” …..! Klart att det inte kan var nyttigt! Av vatten ska man bli våt, så det så 😉

  Han slingrade sig väldigt den där mannen när han sa att det är ok. att ha kläder med nano och ofarligt att andas in. Tro´t den som vill.

  Det är ju livsfarligt att andas in resterna av asfalten som rivs upp av dubbdäcken.
  Herregud, det är ju livsfarligt att andas…avgaserna låg som en dimma i kylan. Inte konstigt att både luftrör&lungor blir dödligt sjuka i allt större utsträckning även hos små barn, allergiker och ickerökare. Räcker att dra ett djupt andetag av nano, avgaser eller annan skit så blir ju alla celler i kroppen drabbade. Inte konstigt då att cancern ökar…!
  Men så motsägelsefullt…bota cancer med nano som ger cancer….som ger pengar till någon!

  Nä, inte tror jag alls på att använda nanopartiklar i varken föda, kläder eller kosmetika. Borde hissas röd flagg! Du kan tänka dig t.ex. köttfärs som kommer att hålla hur länge som helst…usch o fy.

  Om dom begränsar användningen till enbart vård och teknik, så kanske det är ok. Men inte som nu, nano finns redan ute i butikerna. Tur att man inte längre är ung, men de små barnen…som inget har att säga till om, dessutom, snyft!

  Det där med att nano kan användas mot cancer låter bra, då biverkningarna minimeras, men är det redan testat på människor? Och vad är resultatet i det långa loppet? Minns inte riktigt om dom sa något om det.

  Sedan är vi alla olika och vad är det som säger att nanopartiklarna inte angriper även friska celler? Låter liiiiite för bra för att vara sant.
  Det var som någon sa att autoimmuna sjukdomar ( som min kroniska giftstruma) där kroppens försvar attackerar friska celler kan blir effekten av behandling med nano.
  Alltså kan även dessa små rackarna attackera friska celler, såklart! Nanopartilkarna är väl för sjutton inte radiostyrda?

  Bra att dom tar upp så här viktiga saker, rör om i grytan ordentligt så att vi konsumenter blir kritiska, men det finns säkert mer kunskap om detta än vad vi fått reda på. Hoppas nu bara att TV-programmet får fortsätta sina undersökningar…!

  Jag håller med dig, de kommer att bli många som tjänar pengar på detta och gör så redan nu inom klädindustrin t.ex.

  Man må visserligen ta allt med ”en nypa salt”, men detta är ett för svårt område för de flesta av oss vanliga ”dödliga” men även för forskarna och då känner man sig mindre trygg för den kommande generationen som ska använda detta!

  Nu vännen är det dags för Antikrundan och en Picassotavla, tror jag 🙂
  Må så gott och håller alla tummar jag inför morgondagens läkarbesök!

  Kramen, Agneta

  • Jo. det är Sofia kyrka …glömde skriva att bilderna är från promenad i Vitabergen….. hmhm. Åh, så spännande det var med picassotavlan…… tänk att få höra att tavlan verkligen var en äkta vara 🙂
   Kram och ha en fin helg!

 2. Jo, jag tycker också det verkar intressant men även skrämmande detta med Nanoteknik.
  teknik och forskning går alltmer framåt i rasande takt nu…både på gott och ont…
  Undrar hur världen kommer att se ut om ca. 20-30 år…
  Kanske man inte kommer att känna igen den om man fortfarande är kvar då.
  Men även under 10 år hinner mycket att hända…
  Fina vinterfoton och det är så skönt när solen är framme.
  Och den känns allt varmare nu trots kylan…så det går åt rätt håll nu…
  och efter varje vinter brukar komma en vår
  kram

  • Tur man inte vet vad framtiden bär med sig. Vi som är till åren komna kanske inte berörs så mycket av allt nytt som kommer med raketfart….men jag tänker mest på våra barn . Kram

 3. Så vackra bilder Sylvia!
  Vintern kan minsann vara vacker, men nu har jag ju faktiskt hittat våren. Yr.no säger att i slutet av nästa vecka kommer den! Ja, det var väl inte riktigt så de uttryckte det, men det ska bli plusgrader då i alla fall.

  Jag såg också programmet om nanoteknik och tycker att det är skrämmande att man använder sig av den i krämer och livsmedelsförpackningar utan att veta hur det i framtiden kommer att påverka oss. Man borde åtminstone klart redovisa om det finns nanopartiklar i varorna, så att vi lätt kan se det och välja bort det om vi vill.

  Önskar dig en riktigt härlig helg!
  Kram Ingrid

 4. Härliga foton, det ser ut som julkort, vackra julkort. Särskilt det med kyrkan på. Otroliga mängder snö ni har, undrar om det hinner försvinna innan vi kommer hem? Janne får kanske skotta, ha, ha, vilken avslutning på solvinter det blir!
  Såg Uppdrag granskning nu på em. Ja det är otäckt allt de lurar i oss. Forskningen går frammåt och nya ”bra” saker uppfinns. Sedan kommer larmrapporterna. Man kan ju undra hur allt påverkar kommande generationer för det blir ju allt oftare

 5. Hej Sylvia!
  Ja du, det där med innehåll av olika slag är bäst att se upp med. Själv går jag loss med mitt lilla förstoringsglas när jag ska köpa något som jag inte redan känner till. Det tar lång tid för mig att handla, som du nog förstår;))

  En varm kram från mig till dig!

Tack för din kommentar och kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s