Julkonsert

Julkonsert i Katarina kyrka

Igår hade vi en lugn  dag och det blev inte mycket gjort utan dagen bara gick och det kan vara skönt ibland. Vädret var grått och mulet med regn mest hela dagen. Jag var inte utanför dörren förrän det blev kväll och då tågade vi iväg för att lyssna på julkonserten i Katarina kyrka med början kl. 18.00. Vi var där en halvtimme innan men redan då var det nästan helt omöjligt att komma in i kyrkan. Vi hade köpt biljetter men det var ingen  särskild plats utan det var att försöka tränga sig in i en bänkrad. Vi såg inte mycket men man hörde och det var helt underbart fint  med alla vackra julsånger som framfördes av Kungliga operans solister.

Vi tillhör Sofia församling men jag har alltid varit  så förtjust i Katarina kyrka som är lite mindre och ligger så vackert till på Södermalm.

Jag hade kameran med för att ta en bild på kyrkan men det regnade och korten blev inte alls bra så denna bild av kyrkan hittade jag på nätet.

Kyrkan är från år 1695. År 1990 brann Katarina kyrka för andra gången. Kyrktornet störtade samman och kvar fanns i stort sett bara kyrkans ytterväggar, men man lyckades  rädda värdefulla textilier och kyrksilvret.

Kyrkan byggdes upp igen och det bestämdes att inga moderna byggmaterial skulle användas. Vid återuppbyggnaden användes bland annat 52 000 handsmidda spikar, 120 000 stortegel av gammalt format.  5½ ton björknäver, 1 600 rutor med munblåst färgat antikglas och 5 000 m² kopparplåt   År 1995 kunde kyrkan återinvigas igen.

Ha en skön vecka!

kram Sylvia

Annonser

6 thoughts on “Julkonsert

 1. Hej, Sylvia!
  Kyrkan ser verkligen fin ut med en otroligt vacker arkitektur och sådant gillar vi ju :-))
  Akustiken blir så fin i kyrkor och jag förstår att det blev en njutbar stund med skönsång trots att du inte kunde se så mycket p.g.a. platsbrist.

  Nu när du skriver om återuppbyggnaden av kyrkan så tror jag bestämt att det skrevs en hel del om det i pressen. Fantastiskt att det finns kunnigt folk som klarar av den gamla tekniken. Handsmidda spikar, det låter så himla gott.
  Vem vet, gamla beprövade tekniker kommer kanske åter till heders i framtiden. Bra om det finns ungdomar som vill lära sig. Intressant läsning.

  Regn och rusk har vi här i Göteborg i dag också så rena fönster får man leta efter. Det får bli som det vill med det. Men det är så vackert om kvällen när det lyser i alla fönster och många har ljusslingor på balkongerna. Det lyser upp om rådet och tillvaron.
  Tack för tipset ang. stickningen:-)
  Ha det så gott!
  Kram, Agneta

 2. Vad fint du har överst på din blogg. Jag skall höra med min dotter om inte jag också kan få lite juligt. Det är hon som sköter om det. Jag bara skiver och lägger in egna bilder.
  Jag har inte så bråttom till julen fast visst är det mycket jag borde göra.
  Trevligt att gå på julkonstert. Det var allt vackert och tämningsfullt.
  Här är det också grått och trist. Det har regnat i många dagar i följd och julstämningen infinner sig inte.
  Vi hade besök av en god vän på eftermiddagen. Han har haft enICA-affär som nu är överlåten till sonen. Då blev vi att tala om hur många affärer som försvunnit där vi bor och det är nästan alla. För många många år sen hade alla affärer här julskyltning och många var ute och tittade och var in och handlade i affärerna. Då hade vi verkligen julstämning före julen.
  Ha en trevlig julmånad
  Kram från Siv

 3. Hejsan Sylvia!

  Så härligt med julkonsert, det har vi inte varit på ännu. I lördags var det julmarknad på Klinte och sedan många år tillbaka har det alltid varit julkonsert i Klinte kyrka just den kvällen, men inte i år. Vi får väl hålla korpgluggarna öppna så att vi inte missar om det skulle vara någon närmare jul.

  Så trevlig information du lämnar om Katarina kyrka!

  Kram Ingrid

 4. Hej Sylvia!

  Så mysigt det låter med julkonserten, det blir så vackert ljud i kyrkor.

  Jättefina foton du tagit och NK har så fin julskyltning i år här i Gbg också, verkligen för barnen och William var där med oss och stod säkert över en halvtimma och tittade och tittade:-).

  Idag har vi haft sol här halva dagen och det är härligt när det blir lite ljusare, men inte är det långa stunder inte.

  Ha det så gott!
  Kramar
  Berit

 5. Hej Sylvia.
  Jag är ingen trogen kyrkobesökare men är intresserad rent byggnadsmässigt, det är ju kulturarv som väl ingen kan förbise, tittar ofta in i kyrkor för att insupa tidens vind som ligger i väggar och golv. Men Katarina kyrka har jag inte sett ännu, det får bli vid nästa besök i Stockholm.

  Må så gott och ha en fin helg framöver, vädret hos er verkar vara som hos oss, nästan likt en tidig vårdag. Nåja, jul blir det ändå.
  Kram,
  Annette

 6. Hej Sylvia!
  Så mysigt det låter med kyrkokonsert.
  Fin bild på kyrkan den är vacker och ligger fint.
  Jag har inte besökt någon kyrka ännu vi får se längre fram.
  Trevlig helg önskar jag dig.
  Kram U-B

Tack för din kommentar och kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s